Blog

Pretraga proizvoda

"Krug": ono što je izbjeglo zaborav, dobilo je novo značenje

Defne Suman, Krug, s turskog prevele Sabina Bakšić i Alena Ćatović. PIŠE: Sanita Delić Roman Krug turske spisateljice Defne Su..

Pročitajte više
Častan dodir

Gojko Berić, Dodir časne sestre PIŠE: Dalibor Plečić Dodir časne sestre prestavlja dodir različitih svetova, nestalih i pokrenutih,..

Pročitajte više
MARJAN KAMALI: Ovo je priča o mnogima od nas ma gdje god da smo odrasli

Povod intervjua s književnicom Marjan Kamali je objavljivanje romana Zajednička čajanka nakon velikog uspjeha romana Knjižara u Teheranu, također..

Pročitajte više
Preporuka za čitanje: "Filozofske priče"

Predrag Finci, Filozofske priče PIŠE: Emilija Vučićević Ja ovdje pripovijedam, u priče pretvaram ideje, vezem eseje, u njima pričam..

Pročitajte više
"Krug" Defne Suman uskoro u prodaji

Defne Suman, rođena 1974. u Istanbulu, odrasla je na Bujukadi, najvećem Prinčevskom otoku. Studirala je sociologiju na Univerzitetu Bosfor, a sa sa..

Pročitajte više
Preporuka za čitanje: "Vidimo se u augustu"

Gabriel García Márquez, Vidimo se u augustu, sa španskog prevela Sanela Sofić. PIŠE: Zejneba Hajdarević Vidimo se ..

Pročitajte više
Prizori iz bračnog života

Tahar Ben Jelloun, Ljubavnici Casablanke, s francuskog prevela Tea Mijan. PIŠE: Ivana Golijanin Ljubavnici Casablanke je r..

Pročitajte više
SUSANNA ISERN: Najviše me inspirišu moja djeca, životna iskustva i svakodnevnica

Buybookova urednica Ena Hasečić postavila je pet pitanja španskoj autorici Susanni Isern, autorici dječijih knjiga Vjeverica ne zna reći ne..

Pročitajte više
MARIJANA ČANAK: Kad preuzmemo odgovornost za svoj život, pa nam više nije kriv ni Balkan, ni autoritarna baba, ni odsutni otac, to je dobra startna pozicija za promenu

Zbirka priča Put od crvene cigle Marijane Čanak poduhvat je širokih razmjera u sabiranju historijskih, socioloških i kulturolo&sc..

Pročitajte više
Priča "Krstivojeva ženidba" iz knjige "Dodir časne sestre" Gojka Berića

Ponekad na lapadskoj šetnici sretnem Krstivoja. I jutros je, kao obično, držao mršavu sijedu staricu ispod ruke. Išli su sporo,..

Pročitajte više
Priča "Jeanette sa zida smrti" iz knjige "Dodir časne sestre" Gojka Berića

Jeanette je bila nešto posebno. Upoznao sam je u ekspres‑restoranu dok sam čekao u redu za jelo. Uzeo sam pileći batak sa špinatom. ..

Pročitajte više
Slikovnice kao prvi pogled u svijet književnosti

PIŠE: Zerina Arnaut Buybookove slikovnice su prava poslastica za oči, ilustracije izrazito dobro prate tekst, stoga u njima mogu uživati i..

Pročitajte više
Vaša starija prijateljica

Osvrt na roman Strah od letenja Erice Jong PIŠE: Dunja Ilić Strah od letenja prikazuje borbu žene protiv ustaljenih (muških) pre..

Pročitajte više
DRAGO GLAMUZINA: Ali zadaća književnosti i jest da nas uznemiri, ona nije bezbrižan bijeg od stvarnosti, već treba razbiti to zaleđeno more u nama

  [N]e možemo pisati bez rizika, kalkulantski. (…) Sve za što su ljudi sposobni, dobro i loše, crno i bijelo, sivo, sve ..

Pročitajte više
"koja odzvanja prostorom". protiv genocida: književnost izvan komforne tišine

PIŠE: Stanislava Paunović Uprkos javno dostupnim informacijama o kolektivnom kažnjavanju i etničkom čišćenju teritorije, putem t..

Pročitajte više
Predgovor knjizi "Vidimo se u augustu" G. G. Márqueza

U nastavku pročitajte predgovor uvršten u Buybookovo izdanje romana Vidimo se u augustu, koji potpisuju sinovi G. G. Márqueza. ..

Pročitajte više
"Noćni portir" Drage Glamuzine uskoro u prodaji

"Pjesnik i romansijer Drago Glamuzina pisao je ovaj dnevnik u toku zime i proljeća 2022. godine. Dani su bili ispunjeni događajima koje je onda..

Pročitajte više
"Podne s Marquezom", Gojko Berić

             Nikola je barmen u reprezentativnom hotelu Libertas. Inteligentan i snalažljiv..

Pročitajte više
"Vidimo se u augustu" G. G. Márqueza u pretprodaji!

Dosad neobjavljeno otkriće iz ostavštine dobitnika Nobelove nagrade za književnost u prodaji od 6. marta, a od danas u pretprodaji po sp..

Pročitajte više
ALENA MORNŠTAJNOVÁ: "Šuma u kući" knjiga je o zlu, o tome koliko je teško otkriti zlo, a još teže – ali ne i nemoguće – odbraniti se od njega.

  „Željela sam napisati roman o tome koliko je teško razlikovati istinu od laži i suprotstaviti se zlu. Željela sam pokazati k..

Pročitajte više
Preporuka za čitanje: "Anomalija"

Hervé Le Tellier, Anomalija, sa francuskog prevela Tea Mijan. PIŠE: Pablo Srdanović Najprodavanija francuska knjiga de..

Pročitajte više
U domovini bez doma, narod bez države

Osvrt na roman Kćerke dima i vatre Ave Home PIŠE: Hana Vranac   Zato u stvarnosti, u kojoj uvijek nečija imena krvare na t..

Pročitajte više
Navigiranje kroz porodičnu traumu

Osvrt na roman Moji duhovi Gwendoline Riley PIŠE: Sanita Delić   Autorica likovima vješto nudi prividni mir umjesto psiho..

Pročitajte više
Što je stvarno? Jezično istraživanje prolaznosti i nestalnosti

Osvrt na roman Knjiga oblika i praznine Ruth Ozeki PIŠE: Petra Amalia Bachmann   Četvrti roman kanadsko-američke autorice Ruth ..

Pročitajte više
"Moji duhovi" Gwendoline Riley uskoro u prodaji

Gwendoline Riley (London, 1979) jedna je od najznačajnijih spisateljica savremene britanske književnosti. Studirala je engleski na Univerzitetu Manc..

Pročitajte više
"Recept za Daphne" Nektarije Anastasiadou uskoro u prodaji

Nektaria Anastasiadou autorica je koja se u svom književnom stvaralaštvu bavi prevazilaženjem kulturnih barijera i istraživanjem pitanja ide..

Pročitajte više
"Kćerke dima i vatre" Ave Homa uskoro u prodaji

Ava Homa nagrađivana je spisateljica, novinarka i aktivistica. Njeni tekstovi objavljeni su u nekim od najznačajnijih svjetskih medija, a o svojoj b..

Pročitajte više
Kraljevi i kraljice Bosne: treće izdanje u prodaji

Svoje znanje o vladarima Bosanskog Kraljevstva, uz umjetničke i kreativne sposobnosti, Emir Durmišević, koncept artist, ilustrator i animator..

Pročitajte više
"Zajednička čajanka" Marjan Kamali uskoro u prodaji

Marjan Kamali, američka autorica iranskog porijekla, rođena je u Turskoj, a djetinjstvo je provela u Keniji, Njemačkoj, Turskoj, Iranu i Sjedinjeni..

Pročitajte više
"Živjeti marketing : kako da marketing radi za, a ne protiv vas?" Amera Pašića uskoro u prodaji

Amer Pašić za sebe voli reći da je zaljubljenik u marketing i to od „malih nogu“ svoje karijere. Sada već davne 2002. godine po�..

Pročitajte više
"Slobodna: odrastanje na kraju historije" Lee Ypi uskoro u prodaji

Lea Ypi (Tirana, 1979) albanska je spisateljica i univerzitetska profesorica. Predaje političku teoriju na Londonskoj školi ekonomije. Godine ..

Pročitajte više
"Porijeklo" Saše Stanišića uskoro u prodaji

S njemačkog preveo Dragoslav Dedović Prevod autorizovao i za bosansko izdanje dopunio i aktualizovao Saša Stanišić Saša ..

Pročitajte više
"Šuma u kući" Alene Mornštajnove uskoro u prodaji

Alena Mornštajnová (1963, Valašské Meziříčí) trenutno je najčitanija i najprevođenija autorica čiji su ..

Pročitajte više
Nekoliko pitanja za autora Faiza Softića

1. Kako je nastajala knjiga priča "Ispod kućne strehe i druge priče" i koliko dugo ste radili na njoj? Knjiga je nastajala dugi niz go..

Pročitajte više
"Moram te izdati" Rute Sepetys uskoro u prodaji

Ruta Sepetys litvansko-američka je književnica čiji su romani do sada prevedeni na više od trideset jezika. Dobitnica je Ordena za doprinos ..

Pročitajte više
"Misija London" Aleka Popova uskoro u prodaji

Alek Popov rođen je 1966. godine u Sofiji. Diplomirao je filologiju na Univerzitetu u Sofiji, a školovao se i u SAD-u. Autor je zbirki pr..

Pročitajte više
IN MEMORIAM: Marko Vešović

Sa žalošću smo primili vijest da nas je napustio književnik i prijatelj Marko Vešović. Rođen je 1945. u selu Pape kod Bijelog Po..

Pročitajte više
Završen osmi Međunarodni festival književnosti Bookstan

Ove godine pod nazivom „Imaginarni Balkan“, od 5. do 8. jula održan je osmi po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan. U č..

Pročitajte više
Bookstan 2023 / Intervju s Amilom Kahrović Posavljak

Bosanskohercegovačka književnica Amila Kahrović-Posavljak na ovogodišnjem Bookstanu predstavit će svoj treći roman u izdanju Buybooka. S a..

Pročitajte više
Bookstan 2023 / Intervju s Oljom Savičević Ivančević

Od pisanja je gore samo nepisanje Književnost se može suprotstaviti političkom revizionizmu.   Razgovarala: Ivana Golijanin Olja S..

Pročitajte više
Bookstan 2023 / Intervju s Rene Karabaš

Razgovarao: Matej Vrebac Rene Karabaš pseudonim je pod kojim piše i objavljuje Irena Ivanovna (1989), bugarska umjetnica, spisatelj..

Pročitajte više
Bookstan 2023 / Intervju sa Zoranom Žmirićem

  Grozim se kolektivne retrovizor opsesije   Razgovarala: Ivana Golijanin U susret osmom Međunarodnom festivalu književnosti B..

Pročitajte više
"Najusamljenija ajkula u moru" Johna Freemana uskoro u prodaji

Ava je usamljena. Kao mnoge grenlandske ajkule, ona živi već dugo. Toliko dugo da se ne može sjetiti odakle je niti šta se desilo s njenom p..

Pročitajte više
"Nalin svijet" Deana Nicholsona uskoro u prodaji

Upoznajte Nalu, malu macu u velikoj avanturi. Kad je bila mače, Nala je zamišljala kako bi to bilo putovati svijetom. A kada upozna Deana, nje..

Pročitajte više
Pustite me da čitam! Anılija Basılıja uskoro u prodaji

Za koga su ove priče? Ove priče su za čitaoce koji traže svoja prava! Junaci knjige su slon Pjegica, gepard Repić, mrav Mravić, lama Galam..

Pročitajte više
"Vrata tajni" Ahmeta Umita uskoro u prodaji

Ili se predstavljaj onakvim kakav jesi, ili budi onakav kakvim se predstavljaš. Rumi   Vrata tajni su mnogo više od obi..

Pročitajte više
Proširenje Međunarodnog festivala književnosti Bookstan

U 2023. godini, Međunarodni festival književnosti «Bookstan. No East. No West.» nastavlja graditi platformu za saradnju među kulturnim ..

Pročitajte više
"Pitajte Miječku" Jevgenije Kuznjecove uskoro u prodaji

Jevgenija Kuznjecova (1987) ukrajinska je autorica i prevoditeljica. Odrasla je u selu Homutinci u centralnoj Ukrajini. Diplomirala je na Kijevskom na..

Pročitajte više
Obrazloženje za dodjelu Godišnje nagrade Drušva pisaca iz oblasti poezije, proze i esejistike Damiru Uzunoviću za roman

Nakon pročitanih i detaljno analiziranih tekstova koje su pristigli na Konkurs za Godišnju nagradu Društva pisaca BiH, u vrlo jakoj kon..

Pročitajte više
Damir Uzunović dobitnik Godišnje nagrade Društva pisaca

Sutra u 13 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH održat će se svečana dodjela Godišnje nagrade Društva pisaca..

Pročitajte više
Ahmići: Osam dana trinaestogodišnjeg Adnana Thomasa Obruče uskoro u prodaji

Ovo je priča o trinaestogodišnjem Adnanu. U vihoru rata u Bosni i Hercegovini svjedočio je brutalnom ubistvu svojih roditelja i sestre, a i s..

Pročitajte više
Nekoliko pitanja za autoricu Eminu Žunu

Kako je nastajala knjiga i koliko dugo ste radili na njoj?  Prva verzija romana je nastala prije nekoliko godina, a posljednja prošle g..

Pročitajte više
Nekoliko pitanja za autoricu Nadiju Rebronju

Kako je nastajala knjiga i koliko dugo ste radili na njoj? Knjiga je, notu po notu, nastajala postepeno od 2016. do 2021. godine, kada je zaokruže..

Pročitajte više
Nekoliko pitanja za autora Zlatana Nezirovića

Kako je nastajala knjiga i koliko dugo ste radili na njoj? Prvih par priča, od kojih će neke kasnije postati dio „Pionirska dolina, Sarajev..

Pročitajte više
10 najčitanijih Buybookovih naslova u 2022.

1.Otok nestalih stabala, Elif Safak Kipar, 1974. Dvoje tinejdžera – Kostas, Grk i hrišćanin, i Defne, Turkinja i muslimanka, na supr..

Pročitajte više
Nekoliko pitanja za autora Gorana Sarića

Kako je nastajala knjiga i koliko dugo ste radili na njoj? Za razliku od većine mojih do sad objavljenih knjiga poezije – a imam ih ukupno o..

Pročitajte više
"Bračni portert" Maggie O'Farrell uskoro u prodaji

Maggie O’Farrell, rođena 1972. godine u Sjevernoj Irskoj, jedna je od najčitanijih savremenih autorica. Njeni romani, među kojima se posebno ..

Pročitajte više
"Priča o pudingu" Şebnem İşigüzel uskoro u prodaji

Djevojčica ulazi u stan, a iza vrata je riječima Dobro došla dočekuje majka. Njihov komšija, gospodin Kameleon, gaji sumnju..

Pročitajte više
"Perina" Gorana Sarića uskoro u prodaji

Goran Sarić (Konjic, 1959) pjesnik, prozaista i prevodilac. Objavio više knjiga poezije i proze, među kojima i slijedeće: Naprijed u ka..

Pročitajte više
Repeša, Nezirović, Blažević i Kabil u užem izboru za Frica

U uži izbor za nagradu Fric ušlo je 13 autora. Među njima su i Buybookovi autori i autorice – Adnan Repeša s romanom "Iza &..

Pročitajte više
"Apeirogon" Columa McCanna uskoro u prodaji

  Basam Aramin je Palestinac. Rami Elhanan je Izraelac. Žive u svijetu sukoba koji boji svaki aspekt njihovih života, od cesta kojima smiju ..

Pročitajte više
"Nigdjezemska" Ahmeta Ümita uskoro u prodaji

Gotovo dvadeset godina nakon Bajke u bajci, Ümitove prve knjige namijenjene mlađim čitaocima, objavljena je Nigdjezemska. Inspiraciju..

Pročitajte više
Tražimo prevodioce s norveškog jezika

Izdavačka kuća Buybook je u potrazi za prevodiocima s norveškog jezika. Ukoliko smatrate da ste vi prava osoba, molimo vas da CV pošal..

Pročitajte više
Buybook poklanja 20% popusta najbržim kupcima

Izdavačka kuća Buybook najbržim kupcima na web shopu poklanja 20% popusta na ukupnu narudžbu. Vaučer koji koristite pri kupovini je BUYBOOK. P..

Pročitajte više
"Polje kruški" Nane Ekvtimishvili uskoro u prodaji

Nana Ekvtimishvili, rođena 1978. godine u Tbilisiju, gruzijska je spisateljica i režiserka. Tinejdžerske godine obilježili su joj turbulentni poli..

Pročitajte više
"88" Nadije Rebronje uskoro u prodaji

Klavir obično ima 88 tipki, 52 bijele i 36 crnih, iz kojih proizlazi 88 tonova. Pijanist u pravilu čita 88 nota. Ovih 88 mikroproza istovremeno čin..

Pročitajte više
"Mala žaba" Jakoba Martina Strida uskoro u prodaji

Jakob Martin Strid (Kopenhagen, 1972) danski je karikaturist, pisac i ilustrator, posebno priznat kao autor knjiga za djecu. Za svoj rad osvojio je br..

Pročitajte više
"Na pogrešnom tragu" Henninga Mankella uskoro u prodaji

Roman Na pogrešnom tragu iz pera Henninga Mankella, najčitanijeg švedskog pisca krimića, donosi novi uzbudljivi slučaj inspektora Wal..

Pročitajte više
"Divni svijete, gdje si" Sally Rooney uskoro u prodaji

Alice, spisateljica, upoznaje Felixa, koji radi u skladištu, i pita ga bi li želio s njom otputovati u Rim. U Dublinu, njena najbolja prijatel..

Pročitajte više
"Pogrešan kraj teleskopa" Rabiha Alameddina uskoro u prodaji

Libanka Mina Simpson, liječnica, stiže u zloglasni izbjeglički kamp Moria na Lezbosu nakon što je u Grčku pozove prijateljica koja tamo vod..

Pročitajte više
"Ljudske stvari" Karine Tuil uskoro u prodaji

Farelovi su moćan par. Jean je slavni francuski politički novinar; njegova supruga Claire poznata je po svom feminističkom angažmanu. Njihov sin s..

Pročitajte više
Završen sedmi Međunarodni festival književnosti Bookstan

Sedmi po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan održan je od 6. do 9. jula u unutrašnjoj bašti knjižare Buybook u..

Pročitajte više