Pretraga proizvoda

photo

Završen osmi Međunarodni festival književnosti Bookstan

Ove godine pod nazivom „Imaginarni Balkan“, od 5. do 8. jula održan je osmi po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan.

U četiri dana održano je više od 40 predstavljanja – svaki festivalski dan počinjao je predstavljanjem u 11 sati, a završavao u 22 sata. Festival je otvorila bugarska historičarka Marija Todorova i u razgovoru sa Senadinom Musabegovićem predstavila kultnu knjigu “Imaginarni Balkan”, a zatvorio ga je irski književnik Colm Tóibín koji je u razgovoru sa Senkom Marić predstavio svoj najnoviji roman “Čarobnjak”.

Publika je u toku ova četiri dana imala priliku čuti važna imena poput Burhana Sonmeza, Ahmeta Umita, Nane Ekvtimishvili, Priscille Morris, Rene Karabaš, Sandre Cisneros, Zorana Žmirića, Đurđice Čilić, Jakute Alikavazovic, Johna Freemana, Guide Snela...

U toku festivAla održana su dva okrugla stola – “Aktuelni izazovi balkanskog identiteta” i “Balkanski autori u očima Zapada”, te dva specijalna gostovanja organizovana u saradnji s pulskim festivalom Sa(n)jam knjige, a u okviru kojih su predstavljeni Darko Cvijetić i Boris Dežulović.

U okviru programa In Memoriam prisjetili smo dvoje prerano preminulih književnika – Farah Tahirbegović i Emira Šakovića.

Paralelno s redovnim programom festivala prvi put je održan i poseban program “Mladi kutak” gdje su se najmlađim čitaocima predstavili Vesna Mišanović, John Freeman, Ahmet Umit, Vedad Drljević, Asli Tohomcu, Olja Savičević Ivančević, Zlatko Sarajlija i Nenad Veličković. Dio programa za najmlađe održan je u Brčkom pod nazivom Bookstan Distrikt. Programi su održani u Američkom kutku Sarajevo i Američkom kutku Brčko te u Historijskom muzeju BiH.

Organizovana je radionica za mlade književne kritičare i kritičarke, ove godine pod vodstvom univerzitetske profesorice Selme Raljević i nazivom  “Savremena književna i kulturna kritika: Opasno čitanje“. Na završnoj ceremoniji festivala polaznicima su dodijeljeni certifikati, a najboljima i nagrade.

Follow Us :

Novosti

Više