Pretraga proizvoda

photo

"Moram te izdati" Rute Sepetys uskoro u prodaji

Ruta Sepetys litvansko-američka je književnica čiji su romani do sada prevedeni na više od trideset jezika. Dobitnica je Ordena za doprinos Litvaniji, a za roman Pomrčina srca dobila je prestižnu britansku Carnegie medalju. Moram te izdati njen je posljednji roman.

Rumunija, 1989. Sedamnaestogodišnji Kristijan Floresku mašta da jednog dana postane pisac, ali svjestan je da je to u zemlji u kojoj je odrastao gotovo nemoguće. Pod režimom Nikolaja Čaušeskua, stanovnici ove zemlje boje se čak i sanjati. Njihovim životima i snovima upravljaju izolacija i strah, a beskonačno dugi redovi za hranu ili šaputanje u vlastitom domu u strahu od prisluškivanja njihova su svakodnevica.

Dok komunistički režimi u zemljama oko njih padaju jedan po jedan, Securitate, obavještajna služba Rumunije i tada najbrojnije tajne policije Istočnog bloka, ucjenjuje Kristijana da postane doušnik. Ima dva izbora – da izda one koje voli ili da ovu situaciju okrene u svoju korist i s vlasti proba zbaciti ozloglašenog diktatora? Međutim, veoma brzo otkrit će koja je stvarna cijena slobode.  

„Sepetys još jednom maestralno prikazuje mračni i zaboravljeni dio povijesti.“

Booklist

Follow Us :

Novosti

Više