Pretraga proizvoda

photo

Slikovnice kao prvi pogled u svijet književnosti

PIŠE: Zerina Arnaut
Buybookove slikovnice su prava poslastica za oči, ilustracije izrazito dobro prate tekst, stoga u njima mogu uživati i oni najmlađi koji ne znaju, ili tek uče čitati. Sloga, zajedništvo, mašta, razumijevanje prirode i prihvatanje vlastite individualnosti, teme su kojima će ove slikovnice kod mališana probuditi ljubav prema čitanju.

 

Danas, kada sve više i više djece umjesto slikovnice/knjige bira mobilni telefon i zabavu koja ne zahtijeva skoro pa nikakav mentalni napor, te ne doprinosi razvoju mašte, pisati književnost za djecu veliki je izazov. Najmlađi čitatelji, posebno onda kada su njihova koncentracija svedene na minimum, mogu biti vrlo strogi kritičari. Kako navodi Muris Idrizović u svojoj knjizi Književnost za djecu, za pisanje dječije književnosti treba poznavati dječiju intuiciju i njihovu sposobnost razlikovanja nečega što je umjetnost, od onoga što nije. Djeca su osjetljiva na svako normiranje, poučavanje i savjetovanje. Neke pjesme neće čitati, za njih će biti mrtve stvari i niko ih ne može navesti da uzmu u ruku pjesmu samo zato što je njima namijenjena. Izdavačka kuća Buybook veliku pažnju posvećuje upravo književnosti za djecu, naročito slikovnicama koje predstavljaju prvi prozor u svijet književnosti.

Slikovnice su spona, komunikaciona linija između roditelja i djeteta, upravo zato što pružaju odraslima mogućnost da na neki način oblikuju dječiju maštu i viđenje svijeta, putem zanimljivog teksta i šarenih ilustracija. Zbog toga bi sadržaj slikovnica uvijek trebao imati vrlo jednostavnu, ali jasnu pouku. Takve su slikovnice Dječak Čak (ilustrirala Hanna Mujagić) i Ena (ilustrirala Martina Reč), autora Vedada Drljevića, te Perje biserje i Magične bojice, autora Amera Tikveše, a koje je ilustrirala Hanna Mujagić.

Bilo da se radi o brzopletom dječaku koji se zove Čak, tvrdoglavoj djevojčici Eni, ljubomornom pjetliću ili magičnim bojicama, u svim ovim slikovnicama glavni junaci/junakinje su naglašeno samostalni i svojeglavi. Čitajući redove teksta koji, vrlo često, obiluje rimama i jednostavan je za čitanje, najmlađi čitatelji shvataju da junaci i junakinje moraju promijeniti svoj prvobitni stav, te da će im upravo promjena donijeti radost. Dječak Čak se susreće sa mačkom koja priča i koja mu ispunjava nekoliko želja. Međutim, Čakova posljednja želja je brzopleta i dovodi do svojevrsne kazne koja ima didaktičnu funkciju – Zato, djeco, dooobro razmislite prije nego želju zaželite! Tvrdoglava Ena želi jesti samo palačinke i pomfrit, bježi od kuće i zaluta u šumu gdje, poput Alise u Zemlji čudesa, postaje sve manja i manja, dok joj životinje ne daju savjet da mora jesti voće i povrće kako bi narasla. Pjetlić koji je ljubomoran na šareno perje paunića, odbija kukurikati sve dok ne shvati da je njegovo perje njegovo biserje, pa postaje ponosni pijetao koji će uvijek ustati prije nego sunce zasija i prirediti jutarnji koncert. Magične bojice koje se u vrtiću „Bajka“ svađaju oko toga koja je najvažnija i najpotrebnija dječijim crtežima, shvataju da su sve podjednako bitne i da je najljepše kada su skupa.

Buybookove slikovnice su prava poslastica za oči, ilustracije izrazito dobro prate tekst, stoga u njima mogu uživati i oni najmlađi koji ne znaju, ili tek uče čitati. Sloga, zajedništvo, mašta, razumijevanje prirode i prihvatanje vlastite individualnosti, teme su kojima će ove slikovnice kod mališana probuditi ljubav prema čitanju.

Follow Us :

Novosti

Više