Pretraga proizvoda

photo

SUSANNA ISERN: Najviše me inspirišu moja djeca, životna iskustva i svakodnevnica

Buybookova urednica Ena Hasečić postavila je pet pitanja španskoj autorici Susanni Isern, autorici dječijih knjiga Vjeverica ne zna reći ne, Rakun uvijek želi biti prvi i Lisac lažljivac objavljenih u izdanju Buybooka. Knjige, kao i intervju, sa španskog jezika je prevela Lejla Džanko.

 

Po profesiji ste psihologinja, ali ste poznati po vašim knjigama za djecu koje su prevedene na brojne jezike. Da li je to ono čime ste oduvijek znali da ćete se baviti ili je ideja o pisanju knjiga za najmlađe došla spontano?

Pisanje sam zavoljela još kada sam bila djevojčica, ali nisam ni pomislila da bih se time mogla baviti profesionalno i zato sam se odlučila za psihologiju. Uprkos tome, nastavila sam pisati, a prve priče su nastale kada su se rodila moja djeca. Ubrzo nakon toga sam dobila priliku da ih i objavim, i tako je sve počelo. 

Sve vaše knjige pisane su tako da od prve rečenice „uvuku“ najmlađe, a ono što je posebno za njih su i predivne ilustracije. Čitaoci u Bosni i Hercegovini imaju priliku čitati priče o vjeverici, rakunu i lisici i naučiti važne životne lekcije. Koliko vam poznavanje psihologije pomaže u pisanju knjiga i građenju karaktera. Odakle crpite inspiraciju? Da li su na vas utjecali autori klasičnih bajki i basni poput La Fontainea? 

Moja profesija je neizbježna i uvijek me prati, i to se često može primijetiti u mojim pričama. Ipak, uvijek se trudim da, pored poruke, i priča bude zabavna i dirljiva djeci. Najviše me inspirišu moja djeca, životna iskustva i svakodnevnica. Naravno, i čitanje klasika nas uvijek čini bogatijima.

U knjigama se dotičete mnogih osjetljivih tema poput opasnosti koje sa sobom nose laži, želje da u svemu budemo prvi, ali i važnosti da u određenim životnim situacijama sebe stavimo na prvo mjesto. Da li se susrećete s određenim izazovima u pisanju o ovakvim temama? 

Uvijek je najveći izazov pronaći dobru priču. Nije dovoljno samo pokušati prenijeti vrijednosti ili poruku, ono čemu uvijek težim je da likovi budu zabavni, da priča ima preokret i da se djeca zabave.

Kako, po vašem mišljenju, možemo podstaći najmlađe da počnu čitati i približiti im knjige?

Čitati knjige naglas i dijeliti trenutke čitanja. Posjećivati knjižare sa djecom i dozvoliti im da sami izaberu priču koja im se najviše sviđa.

Za kraj, da li trenutno radite na nekoj novoj knjizi i koje ste autore za djecu voljeli čitati kao dijete?

Trenutno radim na više slikovnica zajedno sa mojom izdavačkom kućom NubeOcho i moram reći da su zaista predivne. Moj omiljeni autor dječije književnost je Roald Dahl.

 

 

Follow Us :

Novosti

Više