Pretraga proizvoda

photo

Završen sedmi Međunarodni festival književnosti Bookstan

Sedmi po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan održan je od 6. do 9. jula u unutrašnjoj bašti knjižare Buybook u Radićevoj ulici, ove godine pod nazivom „Stanje opsade“.

U četiri dana održana su ukupno 32 programa – svaki festivalski dan počinjao je predstavljanjem u 11 sati, a završavao u 22 sata. Festival je otvorila turska književnica Defne Suman i u razgovoru s prevoditeljicom Alenom Ćatović predstavila roman “Vrelina ljeta”, a zatvorio francuski književnik Mathias Enard, koji je u razgovoru s književnom kritičarkom Margot Dijkgraf predstavio roman “Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima”.

Publika je u toku ova četiri dana imala priliku čuti važna imena poput Eve Ensler, Adanije Shibli, Katharine Volckmer, Reze Amirkhanija, ali i domaće i regionalne autorice i autorice poput Slađane Nine Perković, Ivane Bodrožić, Radmile Petrović, Magdalene Blažević, Igora Stanojoskog, Zvonka Karanovića i drugih. Lana Bastašić, Selvedin Avdić, Marko Pogačar i Almin Kaplan pred publikom su prvi put predstavili knjige objavljene u okviru edicije Dnevnik Semezdina Mehmedinovića, a riječ je o knjigama “Crveni kofer”, “Mali smakovi”, “Adolfove uši” i “Kućni ljudi”.

U toku festivala održana su četiri okrugla stola s temom “Stanje opsade” u kojima su učestvovala dobro poznata imena poput Bore Kontića, Senada Pećanina, Suade Kapić, Semezdina Mehmedinovića, Delphine Minoui, Johna Freemana, Amre Abadžić, Paula Lowea, Kennetha Morrisona, Srđana Srdića i drugih.

Publici je predstavljena edicija “100 u 10” nastala u okviru projekta Kreativne Evrope “Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga”. Prevodioci Tea Mijan, Tamina Šop, Refik Ličina i Dragoslav Dedović govorili su o prevodilačkom radu, izazovima s kojima se prevodioci susreću, te o tome šta je za njih značilo učešće u ovom projektu.  

Dva autora online su se obratila publici – iz Ukrajine mladi književnik Andriy Lyubka i u razgovoru s urednikom FarukomŠehićem predstavio zbirku priča “Soba za tugu”, te Mustafa Akyol koji je s prevodiocem Mirnesom Kovačem predstavio knjigu “Ponovno otvaranje muslimanskih umova”.

 

Publika je imala priliku pogledati film “Daraya: A Library Under the Bombs”, te prisustvovati promociji knjige “Bosnian War Poster” Daouda Sarhandija Williamsa, koja je objedinila postere nastale za vrijeme ratau Bosni i Hercegovini.

U okviru programa In Memoriam prisjetili smo dva preminula književnika – Zilhada Ključanina i Stevana Tontića.

Organizovana je radionica za mlade književne kritičare i kritičarke, ove godine pod vodstvom književne kritičarke i urednice Jagne Pogačnik. Radionica je i ove godine okupila dvadeset mladih ljudi, a održana je pod nazivom “Književna kritika – između teksta i (kon)teksta”. Na završnoj ceremoniji festivala najboljim polaznicama radionice dodijeljene su nagrade.

Follow Us :

Novosti

Više