Pretraga proizvoda

photo

"Recept za Daphne" Nektarije Anastasiadou uskoro u prodaji

Nektaria Anastasiadou autorica je koja se u svom književnom stvaralaštvu bavi prevazilaženjem kulturnih barijera i istraživanjem pitanja identiteta. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih nagrade Zografeios Agon 2019. Njen debitantski roman, Recept za Daphne, bio je 2022. u užem izboru za nagradu Runciman i širem izboru za Dablinsku književnu nagradu, kao i u finalu, uz počasno priznanje, književne nagrade „Eric Hoffer“ 2022. Njene kratke priče objavljene su u mnogim književnim časopisima, dok je njeno pisanje dio nastavnog programa na Univerzitetu Boğaziçi, Univerzitetu Bilkent i Bostonskom koledžu. Živi u Istanbulu.

 

U kvartovski kafić gdje se slastičar Kosmas, šarmantni udovac Fanis i drugi Rumi – grčki pravoslavci – redovito sastaju na popodnevnom čaju, dolazi Daphne, rođena u Americi, sa svojom tetkom. Daphne natjera srca da ustrepere, izaziva ljubomoru i budi sjećanja na pogrom iz 1955, prisiljavajući Kosmasa i Fanisa da se suoče sa svojom bolnom historijom kako bi rizikovali nove početke.

Oštroumna i duhovita priča, Recept za Daphne, poziva čitaoca da zaviri u kuhinje, ljubavi i tajni život najstarije istanbulske zajednice.

 

Recept za Daphne nam hrabro daje uvid u život grčkih pravoslavnih zajednica u Istanbulu.”

Elif Shafak za The New York Times

 

“Zadivljujući debitantski roman, izvanredno ostvarenje.”

Petar Frankopan, autor Puteva svile

 

“Razmišljanje o identitetu i ožiljcima historije.”

Public Radio International

Follow Us :

Novosti

Više