Pretraga proizvoda

photo

Predgovor knjizi "Vidimo se u augustu" G. G. Márqueza

U nastavku pročitajte predgovor uvršten u Buybookovo izdanje romana Vidimo se u augustu, koji potpisuju sinovi G. G. Márqueza.

Gubitak pamćenja od kojeg je patio naš otac u posljednjim godinama života, kao što se lako može pretpostaviti, svima je teško pao. No posebno je način na koji je taj gubitak umanjio njegove mogućnosti da nastavi pisati svojom uobičajenom revnošću za njega bio izvor očajničke frustracije. Jednom nam je, s jasnoćom i elokvencijom velikog pisca, rekao: “Pamćenje je i moja osnovna sirovina i moj alat. Bez njega ne postoji ništa.”

Vidimo se u augustu bio je plod posljednjeg napora da nastavi stvarati, unatoč svim burama i olujama. Proces je bio utrka između umjetnikovog perfekcionizma i njegovih mentalnih sposobnosti koje su blijedjele. Dugotrajno nastajanje i odbacivanje mnogobrojnih verzija teksta detaljno je opisao, mnogo bolje nego što bismo to mi mogli, naš prijatelj Cristóbal Pera u svojoj bilješci za ovo izdanje. U to vrijeme znali smo samo Gabov konačni zaključak: “Ova knjiga ne valja. Treba je uništiti.”

Nismo je uništili, ali smo je ostavili postrani, u nadi da će vrijeme odlučiti šta učiniti s njom. Čitajući je ponovo, skoro deset godina nakon njegove smrti, otkrili smo da tekst sadrži mnoge izvanredne vrijednosti. Doista, nije tako dotjeran kao što su njegove najveće knjige. Ima nekoliko nedostataka i manjih proturječnosti, ali ništa što bi spriječilo uživanje u najistaknutijim aspektima Gabovog rada: njegovoj sposobnosti maštanja, poetičnosti jezika, zadivljujućem pripovijedanju, njegovom razumijevanju ljudske prirode i njegovoj naklonosti prema našim iskustvima i nesrećama, naročito u ljubavi. Ljubavi, vjerovatno glavnoj temi njegovog cjelokupnog stvaralaštva.

Ocjenjujući da je knjiga mnogo bolja nego što je se sjećamo, otvorila nam se još jedna mogućnost: nedostatak sposobnosti koji je spriječio Gaba da dovrši knjigu, također ga je spriječio da shvati koliko je dobra, unatoč svojim nesavršenostima. U činu izdaje, odlučili smo užitak njegovih čitalaca staviti ispred svih drugih razloga. Ako oni budu zadovoljni, moguće je da će nam Gabo oprostiti. To je ono u šta vjerujemo.

 

Rodrigo i Gonzalo García Barcha

Follow Us :

Novosti

Više