Pretraga proizvoda

photo

"Bračni portert" Maggie O'Farrell uskoro u prodaji

Maggie O’Farrell, rođena 1972. godine u Sjevernoj Irskoj, jedna je od najčitanijih savremenih autorica. Njeni romani, među kojima se posebno izdavajaju Kada si otišao i Hamnet, prevedeni su na više od trideset jezika. Dobitnica je više književnih nagrada, a najznačajnije su Women’s Prize for Fiction i Costa Book Award.

 

Smrt će doći po nju, ako ne večeras, ako ne sutra, onda jednog dana, veoma brzo. Nema nikog da je spasi.

Okosnicu najnovijeg romana Maggie O’Farrell čini brak između Lucrezije de’ Medici i Alfonsa II, vojvode od Ferrare, čija je supruga trebala biti Lucrezijina starija sestra koja umire neposredno pred vjenčanje. Manje od godinu dana nakon odlaska iz Firence u Ferraru, Lucrezija umire od, kako su zvanični spisi zabilježili, posljedica pjegavog tifusa. Međutim, postoji izvjesna sumnja da je za njenu smrt kriv Alfonso II. Ova misterija poslužila je autorici kao inspiracija za ovaj upečatljivi roman o junakinji koja je bila ispred svog vremena, o životu na dvoru i jednom od najintrigantnijih historijskih perioda – renesansnoj Italiji.

 

“Možda poznajete historiju i možda mislite da znate šta će se dogoditi, ali nemojte biti previše sigurni. O'Farrell i Lucrezia uvijek će biti korak ispred vas.”

The Washington Post

“O'Farrell ima nevjerovatnu sposobnost da nas stavi u Lucrezijine veoma neobične cipele, a konačni rasplet je toliko neočekivan i prekrasno izveden da čitaoce dovodi do suza.”

Boston Globe

“Malo je autorica koje se ovako samouvjereno poigravaju jezikom i historijskim likovima iz prošlosti.”

Oprah Daily

Follow Us :

Novosti

Više