Pretraga proizvoda

photo

"Polje kruški" Nane Ekvtimishvili uskoro u prodaji

Nana Ekvtimishvili, rođena 1978. godine u Tbilisiju, gruzijska je spisateljica i režiserka. Tinejdžerske godine obilježili su joj turbulentni politički događaji i demonstracije što je ostavilo traga na njenom stvaralaštvu. S romanom Polje kruški 2021. godine našla se u izboru za Međunarodnog Bookera. Dobitnica je nagrade “Srce Sarajeva” za film U procvatu u kategoriji najboljeg filma.

 

Lela zna dvije stvari – da njen profesor mora umrijeti i da ona mora započeti novi život, daleko od polja kruški.

Na periferiji Tbilisija nalazi se Internat za djecu s intelektualnim poteškoćama ili, kako ga lokalno stanovništvo naziva, Škola za idiote. Štićenici internata su napušteni od roditelja, zanemareni i nerijetko sa sobom nose nezamislive traume. Glavna protagonistica romana je osamnaestogodišnja Lela, dovoljno stara da slobodno ode i započne novi život. Dok planira budućnost, Irakli, dječak za kojeg se posebno vezala, dobiva šansu za odlazak i odrastanje u dobrostojećoj porodici, daleko od depresivnog Tbilisija. Hrabra Lela odlučna je da po svaku cijenu pomogne Irakliju da iskoristi ovu šansu, no da li će u tome uspjeti?

Sjajno napisan, Polje kruški potresan je, a u isto vrijeme roman koji budi nadu u dobrotu i istinsko prijateljstvo koje ruši granice.

 

“Ekvtimishvili je autorica koja ima sposobnost da u malom otkrije veliko i da da glas onima kojima je to uskraćeno. Polje kruški je snažan portret mladih koji se u okrutnom svijetu odraslih bore jedni za druge.”

Meike Ziervogel

 

S engleskog prevela Lejla Džanko

Follow Us :

Novosti

Više