Pretraga proizvoda

photo

"Apeirogon" Columa McCanna uskoro u prodaji

 

Basam Aramin je Palestinac. Rami Elhanan je Izraelac. Žive u svijetu sukoba koji boji svaki aspekt njihovih života, od cesta kojima smiju voziti preko škola koje njihova djeca pohađaju do kontrolnih punktova, i fizičkih i emocionalnih, na kojima moraju pregovarati.

Ali njihovi životi, koliko god ograničeni, mijenjaju se jedan za drugim: prvo, Ramijeva trinaestogodišnja kći, Smadar, postaje žrtva bombaša samoubica; deceniju kasnije, Basamova desetogodišnja kći, Abir, ubijena je gumenim metkom. Rami i Basam odgajani su da se međusobno mrze. Pa ipak, kada saznaju priče jedan drugog, prepoznaju gubitak koji ih povezuje. Zajedno pokušavaju iskoristiti svoju tugu kao oružje za mir – i svojim jednim malim činom počinju prodirati u ono što se generacijama činilo neprobojnim sukobom.

 

Uz blagoslov Basama i Ramija, te dosad nezabilježen pristup njihovim porodicama, životima i ličnim sjećanjima, McCann je počeo stvarati Apeirogon, koji pričama iz njihovog stvarnog života započinje drugu – onu koja putuje kroz vjekove i kontinente, spaja vrijeme, umjetnost, historiju, prirodu i politiku –istovremeno dirljivu i punu nade.

 

“Velik, ambiciozan trijumf… McCannov posljednji roman mogao bi biti njegov najbolji do sada.”

Kirkus Reviews

“Zadivljujuće... hipnotično... dirljivo i očaravajuće... Osim kaleidoskopske briljantnosti pripovijesti, ovo je i istinski ljudska priča.”

 San Francisco Chronicle

S engleskog prevela Belma Kartal

Follow Us :

Novosti

Više