Pretraga proizvoda

photo

Promocija knjige "Odsutno tijelo moći" Senadina Musabegovića

18.04.2024 do 18.04.2024

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na promociju knjige "Odsutno tijelo moći" Senadina Musabegovića koja će se održati u četvrtak, 18. aprila, s početkom u 19:00 sati na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. O knjizi će govoriti akademik dr. Marina Katnić Bakaršić, prof. dr. Kenan Šljivo, i MA Matija Bošnjak. Događaj će moderirati Lamija Milišić.

"U knjizi su sabrani naučni eseji koji promatraju širok krug pitanja – od raspada Jugoslavije i mjesta Bosne i Hercegovine u njoj preko ideje kružnog zatvaranja kao ideala palanačkog samozatvaranja pa do turbo-folka kao provokativnog mjesta raspolućenosti i sve do interpretacije Krležinog odnosa prema stećcima, kao i nadogradnje tih postavki. Musabegovićevi tekstovi rezultat su odlične teorijske utemeljenosti i originalnog promišljanja – oni povezuju poznavanje književnosti i vizualnih umjetnosti, sociologije, politologije, historiografije, kulturalnih studija i semiotike uz prepoznatljiv autorski glas koji ga čini jedinstvenom pojavom kod nas, ali i šire."

Akademik dr. Marina Katnić-Bakaršić

"Misliti o svijetu iz bosanske perspektive, kako to Musabegović precizno demonstrira, znači misliti protiv politike velikih sila, protiv etnonacionalizma, protiv razgolićenog kapitalizma. (…) U toj otvorenosti prema drugome, neopterećenoj fantazmama prošlosti i budućnosti koje počivaju na odsutnom tijelu moći i veličanju žrtve, bosanska hereza postaje princip nade: kritika postojećeg stanja koja se opire svim klasifikacionim, nasilnim shemama."

Prof. dr. Aida A. Hozić

Treći nastavak svojevrsnog ciklusa o tijelu Senadina Musabegovića, konceptom odsutnog tijela moći, ukazuje na mehanizme i učinke fantomskih strujanja moći u savremenoj BiH i svijetu.

Dekonstrukcijom različitih socioloških pojava – od užeg konteksta srednjovjekovnog nasljeđa i antifašističke tradicije BiH, preko šire slike nasilne stvarnosti i krize na Bliskom istoku, do analize nacionalističkih i fundamentalističkih diskursa – "Odsutno tijelo moći" izučava raspade društvenih sistema, utire put kroz njihove ruševine i suočava nas sa odgovornošću ljudske volje za moći.

Share :

Događaji

Više