Pretraga proizvoda

photo

Bookstan 2023

05.07.2023 do 08.07.2023

Od 5. do 8. jula u Sarajevu će se održati osmi po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan. Festival je zamišljen kao prostor povezivanja Istoka i Zapada u čijem središtu su čovjek i njegova priča.

Tema 8. Međunarodnog festivala književnosti Bookstan nosi naziv „Imaginarni Balkan“.

"Okupljajući autor(ic)e iz gotovo 15 država diljem svijeta, Bookstan se u 2023. godini okreće mitologiji Balkana, odnosno Balkanu i kao književnom motivu i ujedno kao kulturnom kontekstu djela savremenih regionalnih i međunarodnih književnika/ca. Kroz 40 promocija knjiga, autori(ce), prevoditelji(ce), historičari/ke i stručnjaci/kinje iz oblasti humanističkih nauka će u četiri dana našeg programa razmatrati teme kao što su savremeni izazovi balkanskog identiteta i (samo)nametnuti kompleks inferiornosti na Balkanu, te će festival ove godine poseban naglasak staviti na status balkanskih autor(ic)a u dijaspori, te na svjetskoj književnoj sceni. Bremenit učincima balkanskog (književnog) nasljeđa, osmi Bookstan postavlja pitanje: da li je (i za koga) Balkan bezazlen ili pak opasan imaginarij? Možemo li bogatom kakofonijom književnih glasova, okupljenih još jednom ni na Istoku ni na Zapadu, o Balkanu ispisati narativ doma?", navodi izvršna direktorica festivala Lamija Milišić.

Festival će i ove godine biti održan Buybookovoj unutrašnjoj bašti, a događaji će se kao i prethodnih godina prenositi online.

Vidimo se!

Program festivala dostupan je na linku.

 

Ovim putem zahvaljujemo se i medijskim pokroviteljima: FTV, Oslobođenje, Portal Strane, Al Jazeera Balkans, Radio Sarajevo, Express, Žurnal, Start, Dunjalučar, HRT, Booksa i Kritika HDP, te partnerima festivala: Akademija likovnih umjetnosti, Kreativna Evropa, Američki kutak Sarajevo, Američki kutak Brčko, Biblioteka-knjižnica Brčko Distrikta, Sa(n)jam knjige u Istri, Atelje Figure, Bajkologija, Moderna vremena, Historijski muzej BiH, te BH Telecom.

Share :

Događaji

Više