Pretraga proizvoda

photo

Promocija knjige "Zaboravljeno blago 2"

28.12.2023 do 28.12.2023

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na promociju knjige "Zaboravljeno blago 2" Semira Vranića, Zanina Berbića i Damira Galijaševića koja će se održati u četvrtak, 28. decembra, s početkom u 19:00 sati u Bošnjačkom institutu u Sarajevu. Razgovor s autorima vodit će Hana Vranac.

 

Nakon što je knjiga “Zaboravljeno blago“, objavljena 2021. godine, u javnosti doživjela uspješan prijem, iz štampe je izašala druga knjiga pod nazivom “Zaboravljeno blago 2“, koja donosi još stotinu bosanskih lirskih narodnih pjesama, koje se rijetko pjevaju ili se nikako ne pjevaju, te su širokom auditoriju nepoznate.

Pri pravljenju antologije sakluplači su se vodili estetskim kriterijem (ljepotom teksta i melodije) kao osnovom za odabir pjesama. Za svih stotinu pjesama i u ovoj antologiji postoje sačuvani audiozapisi, ali su oni nerijetko čuvani u teško dostupnim arhivima ili privatnim kolekcijama. Najvećim dijelom zastupljene su sevdalinke, ali i određeni broj balada, romansi, uspavanki, svatovskih i šaljivih narodnih pjesama. Uz svaki tekst donesen je odgovarajući notni zapis, iscrpne informacije o porijeklu pjesme i njenim varijantama, prvim bilješkama te interpretatorima, kazivačima i zapisivačima pjesama. Na taj način željelo se odati priznanje svima koji su proteklih desetljeća, pa i stoljeća, vrijedno čuvali i bilježili bogato bosansko usmeno lirsko blago. Na kraju antologije nalazi se i popis svih kazivača, interpretatora, zapisivača narodnih pjesama, te bibliografija svih pisanih i audiomaterijala, koji su poslužili u pripremi druge knjige “Zaboravljenog blaga“.

Share :

Događaji

Više