Pretraga proizvoda

photo

Buybook na Interliberu

08.11.2022 do 13.11.2022

Izdavačka kuća Buybook i ove godine će na zagrebačkom sajmu Interliber, u paviljonu 6, predstaviti svoja izdanja. Kada govorimo o domaćim autorima, tu valja spomenuti ediciju Dnevnik koju uređuje književnik Semezdin Mehmedinović i u kojoj je do sada objavljeno pet naslova – “Crveni kofer” Lane Bastašić, “Kućni ljudi” Almina Kaplana, “Mali smakovi” Selvedina Avdića, “Adolfove uši” Marka Pogačara i “Prošle godine u Barnetu” Predraga Fincija.

Buybookov autor i urednik Almin Kaplan priredio je knjigu “Razgovori s Markom”, zamišljenu kao knjigu o poeziji i o životu jednog pjesnika, Marka Vešovića. Podijeljena je u tri ciklusa i prikazuje Vešovićevo djetinjstvo, doba odrastanja u Sarajevu, dane opsade, te njegovog života nakon rata. To je knjiga o jednom doživljaju poezije i pjesništva, o prevođenju i tumačenju poezije. Ljetos su u izdanju Buybooka objavljene i Vešovićeve “Tri knjige”, knjiga koja uključuje njegove tri zbirke poezije, “Poljsku konjicu” u dopunjenom izdanju, “Knjigu žalbi”, te , do sada neobjavljenu zbirku pod naslovom “Po suhu đemija”.

Roman koji je u kratkom vremenskom period osvojio čitalačku publiku je “Četvrta violina” Saše Savića, veoma uspješnog menadžera koji je svoju karijeru izgradio u SAD-u. Aleksandar Hemon istakao je da je Savić Savić jedan od najinteligentnijih i najduhovitijih ljudi koje poznaje, ali i da je talentovani romanopisac u njemu potpuno novo otkriće. Zadovoljstvo nam je pozvati vas na predstavljanje ovog romana koje će se održati 12.11. u paviljonu 7 s početkom u 15 sati. S autorom će razgovarati književna kritičarka, urednica i prevoditeljica Jagna Pogačnik.

Svoje predstavljanje na Interliberu imat će i Boro Kontić čija je knjiga “Grebo” jedno od kapitalnih Buybookovih izdanja. Predstavljanje je planirano za 10.11. u paviljonu 6 s početkom u 17 sati. Knjigu će predstaviti Miljenko Jergović i Vesna Pusić.

Posebno ističemo prevode stranih romana i onih koji su se našli u izborima ili su dobitnici važnih književnih nagrada poput romana “Polje kruški” gruzijske spisateljice Nane Ekvtimishvili koji se našao u izboru za Međunarodnog Bookera, novog romana jedne od najčitanijih mlađih autorica i zvijezde u usponu, Sally Rooney, pod nazivom “Divni svijete, gdje si”, zatim novog romana višestruko nagrađivanog Rabiha Alameddina, “Pogrešan kraj teleskopa”, te romana “Ljudske stvari” francuske književnice Karine Tuil prema kojem je snimljen istoimeni film. 

Na Interliberu će biti dostupana dva romana makedonskih autora, “Madžun” jednog od najprevođenijih Makedonaca, Vlade Uroševića, te “Disomnije” mladog autora Igora Stanojoskog.

Ljubitelje poezije obradovat će vijest da je s arapskog prevedena i objavljena zbirka “Stanje opsade” Mahmouda Darwisha, jednog od najutjecajnijih i najprevođenijih savremenih palestinskih pjesnika, a Selma Asotić ovogodišnja je dobitnica nagrade “Stjepan Gulin” za zbirku poezije “Reci vatra” objavljenu u izdanju Buybooka.

Za najmlađe čitaoce pripremili smo dvije knjige najčitanijeg turskog književnika, Ahmeta Ümita, “Bajka u bajci” i “Nigdjezemska”. Riječ je o nezaboravnim pričama upotpunjenim originalnim ilustracijama koje tematikom i ljepotom pripovijedanja oživljavaju klasičnu bajku. Tu je i izuzetno duhovita knjiga “Mala žaba” iz pera danskog  karikaturiste  pisca i ilustratora, Jakoba Martina Strida. Treba spomenuti i “Riječ žirafe” turskog autora Anılija Basılıja čije knjige za djecu obaraju rekorde čitanosti u Turskoj.

Na Interliberu će biti dostupno i devet od ukupno deset planiranih naslova iz edicije 100 u 10. Publika ima priliku čitati vrhunska djela u odličnim prevodima. Neka od objavljenih djela u književnosti su se u prethodnom periodu pozicionirala kao klasici poput “Šale”, “Ulice krokodila i drugih priča”, “Tuđe krvi” ili “Limenog doboša”, a neka će prvi put biti dostupna na bosanskom jeziku poput “Putnice na jednoj nozi” nobelovke i jedne od najčitanijih savremenih autorica Herte Müller, “Sotoninog čara” Grigorija Kanoviča, dobitnika prestižne književne nagrade EBRD, autora kojeg je kritika proglasila jednim od najznačanijih savremenih jevrejskih autora, romana “Moja (sa)osjećanja” portugalske autorice u usponu, Dulce Marije Cardoso, dobitnice Evropske književne nagrade, “Zemlje drugih” Lejle Slimani, dobitnice nagrade Goncourt i lične predstavnice francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za promociju francuskog jezika i kulture ili romana “Na pogrešnom tragu” jednog od najčitanijih švedskih autora krimića Henninga Mankella.

Podsjećamo i na ranije u ovoj godini objavljene knjige poput romana “Sporedan detalj” palestinske autorice Adanije Shibli, “Vrelina ljeta” turske autorice Defne Suman, “Noći kuge” nobelovca Orhana Pamuka, “Izvinjenje” aktivistice za ženska prava i autorice Eve Ensler, “Sobe za tugu” mladog ukrajinskog autora Andrija Ljubke. Tu su knjige domaćih autora, “Nemoj ići u Anderlecht” Srđana Gavrilovića, “Projekat Lazarus” Aleksandra Hemona, “Ofelija, baštovanka” Nikoline Todorović, “U kasno ljeto” Magdalene Blažević, “Klara, Klarisa” Marijane Čanak, “Adrenalin” Zlatana Ibrahimovića, te mnogi drugi.

Vidimo se od 8. do 13.11. u paviljonu 6 na štandu 5E!

 

Predstavljanja knjiga:

10.11. u 17 sati, paviljon 6

“Grebo”, Boro Kontić. S autorom će razgovarati Miljenko Jergović i Vesna Pusić.

12.11. u 15 sati, paviljon 7

“Četvrta violina”, Saša Savić. S autorom će razgovarati Jagna Pogačnik.

Share :

Događaji

Više