0
proizvoda u Vašoj korpi

Promocija knjige Hariza Halilovića: "Kako opisati Srebrenicu"


Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na promociju knjige Hariza Halilovića

 

KAKO OPISATI SREBRENICU

 

ponedjeljak, 10. jula 2017. u 14:00 sati

Bošnjački institut

Mula Mustafe Bašeskije 21, Sarajevo

 

Na promociji učestvuju:

Hariz Halilović, fra Ivan Šarčević, Emir Suljagić, Faruk Šehić i Damir Uzunović

Moderatorica: Kristina Ljevak

 

Izdavačka kuća Buybook s velikim zadovoljstvom najavljuje promociju knjige Hariza Halilovića Kako opisati Srebrenicu: Zapisi, eseji, polemike, sjećanja. Knjiga je objavljena u Buybookovoj biblioteci Memorija u izdanju Sarajevo – Zagreb, i izlazi iz štampe upravo na dan promocije. Promocija će se održati u ponedjeljak, 10. jula 2017. u 14:00 sati, u Bošnjačkom institutu, u sali u zgradi biblioteke na 4. spratu.

*** 

Kako opisati Srebrenicu – knjiga je koja ostavlja da njezino naslovno i glavno pitanje nema konačnoga odgovora, nego da odsjeva pred našim očima kao spomen i opomena. Ona je vrijedan putokaz kako se osobno suočiti s toposom koji neće određivati samo budućnost svih koji su na bilo koji način vezani za Srebrenicu – nevinih i vinih, žrtava i zločinaca, indiferentnih i profitera – nego je univerzalni antropološki fenomen, pitanje odgovornosti čovjeka kao čovjeka.”

prof. dr. fra Ivan Šarčević (Franjevačka provincija Bosna Srebrena)

 

“Nit koja se provlači kroz sve Halilovićeve tekstove o Srebrenici je – poštovanje. Poštovanje prema temi, razumijevanje ljudske cijene i obima, uvid u dubinu gubitka koji je pretrpjela zajednica kojoj Halilović pripada. To je poštovanje nekoga ko je kada piše u stanju prizvati imena, likove, zanimanja, hobije – s lakoćom koja je donekle šokantna, kao da ih uzima za ruku i dovodi pred čitaoca – drugim riječima, pokazati ljudsku dimenziju i ljudsko lice anonimnih posmrtnih ostataka za kojima se još uvijek traga po pustopoljinama istočne Bosne. Jer, u to nema sumnje, oni su njegova jedina domovina.”

dr. Emir Suljagić (Internacionalni Univerzitet u Sarajevu)

U prodaji bh. izdanje Hosseinijeve “Molitve moru“

Novi roman jednog od najuticanijih pisaca našeg vremena

Prva press konferencija povodom trećeg Internacionalnog festivala književnosti Bookstan

ČETVRTI ČUMIĆ BOOK FEST

POZIV ZA STIPENDIRANJE MLADIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA/KI, KOLUMNISTA/ICA, NOVINARA/KI I STUDENATA/ICA

Arhiva novosti