0
proizvoda u Vašoj korpi

Promocija knjige Hariza Halilovića: "Kako opisati Srebrenicu"


Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na promociju knjige Hariza Halilovića

 

KAKO OPISATI SREBRENICU

 

ponedjeljak, 10. jula 2017. u 14:00 sati

Bošnjački institut

Mula Mustafe Bašeskije 21, Sarajevo

 

Na promociji učestvuju:

Hariz Halilović, fra Ivan Šarčević, Emir Suljagić, Faruk Šehić i Damir Uzunović

Moderatorica: Kristina Ljevak

 

Izdavačka kuća Buybook s velikim zadovoljstvom najavljuje promociju knjige Hariza Halilovića Kako opisati Srebrenicu: Zapisi, eseji, polemike, sjećanja. Knjiga je objavljena u Buybookovoj biblioteci Memorija u izdanju Sarajevo – Zagreb, i izlazi iz štampe upravo na dan promocije. Promocija će se održati u ponedjeljak, 10. jula 2017. u 14:00 sati, u Bošnjačkom institutu, u sali u zgradi biblioteke na 4. spratu.

*** 

Kako opisati Srebrenicu – knjiga je koja ostavlja da njezino naslovno i glavno pitanje nema konačnoga odgovora, nego da odsjeva pred našim očima kao spomen i opomena. Ona je vrijedan putokaz kako se osobno suočiti s toposom koji neće određivati samo budućnost svih koji su na bilo koji način vezani za Srebrenicu – nevinih i vinih, žrtava i zločinaca, indiferentnih i profitera – nego je univerzalni antropološki fenomen, pitanje odgovornosti čovjeka kao čovjeka.”

prof. dr. fra Ivan Šarčević (Franjevačka provincija Bosna Srebrena)

 

“Nit koja se provlači kroz sve Halilovićeve tekstove o Srebrenici je – poštovanje. Poštovanje prema temi, razumijevanje ljudske cijene i obima, uvid u dubinu gubitka koji je pretrpjela zajednica kojoj Halilović pripada. To je poštovanje nekoga ko je kada piše u stanju prizvati imena, likove, zanimanja, hobije – s lakoćom koja je donekle šokantna, kao da ih uzima za ruku i dovodi pred čitaoca – drugim riječima, pokazati ljudsku dimenziju i ljudsko lice anonimnih posmrtnih ostataka za kojima se još uvijek traga po pustopoljinama istočne Bosne. Jer, u to nema sumnje, oni su njegova jedina domovina.”

dr. Emir Suljagić (Internacionalni Univerzitet u Sarajevu)

Noć knjige u Buybooku

Nagrade Buybookovih autora koje su obilježile 2017.godinu

Decembar u Buybooku

U nedjelju u programu sajma "Knjige u nišama" gostuje Lejla Kalamujić

Buybookov autor Damir Karakaš u subotu na sjamu "Knjige u nišama"

Arhiva novosti