0
proizvoda u Vašoj korpi

U prodaji u Buybooku


Jurica Pavičić, Jutarnji list:

Tekstovi Barbare Matejčić iz knjige "Kako ste?" su briljantno, literarno prvorazredno pripovijedanje. Kad počnete čitati knjigu koja je koncipirana kao leksikon Drugih, od nje očekujete da bude angažirana, politički korektna, ideološki jasno svrstana, borbena. Od nje, međutim, ne očekujete da bude ujedno i senzacionalno dobro napisana. A knjiga Barbare Matejčić je upravo takva. (…)  Aleksandrijski pjesnik grčkog jezika Konstantin Kavafis jednom se pohvalio kako je najponosniji što ne postoje dvije njegove pjesme koje imaju istu versifikaciju i metriku. Tako i kod Barbare Matejčić ne postoje dvije priče u knjizi koje su napisane na isti način. (…) Knjiga “Kako ste?” je sjajna pripovjedna proza, odlična literatura u najčišće literarnom smislu. Ta knjiga je – međutim – istodobno i žestoko, borbeno angažirana.

Đorđe Krajišnik, Oslobođenje:

"Kako ste?" nije tipična angažovanička literatura koja po svaku cijenu želi progovoriti o “marginaliziranim skupinama” društva. Matejčić u pogledu stila i građenja svojih naracija pokazuje vještinu dostojnu umjetničke proze. Prije svega jer pričama pristupa sa veoma istančanim osjećajem za detalje i atmosferu, a nerijetko se pojavljuju i obrati koji svjedoče da bi ove priče, da autorica nije bila rukovođena humanističkim i novinarskim nakanama, mogle funkcionisati i van okvira narativnog novinarstva. No, bez obzira na to, činjenica da je ova knjiga postavljena u okvir u kojem jeste ni u kom slučaju ne čini ove priče manje uspjelim.

Saša Ilić, Peščanik:

Za novinare, ovo je knjiga novinarsko-reportažnih priča, za dokumentariste istraživanje na terenu sa obiljem faktografije, za aktiviste civilnog društva neuobičajeni izveštaj o radu sa fragilnim grupama, za književnike istinsko pripovedačko iznenađenje. (...) Način na koji Matejčić postavila pitanja ide u prilog njenoj nespornoj novinarskoj profesionalnosti, s jedne strane, ali isto tako izrazitom književnom talentu, s druge. Ukrštanjem ova dva principa neminovno se dolazi do literature svedočenja, čiji bi izdanak, danas redak u književnostima regiona, mogla biti i knjiga priča "Kako ste?"

Davor Mandić, Novi list:

Knjigu "Kako ste?" mora imati svaka kućna biblioteka. Onako kako su se nekad imali egzistencijalisti ili novo izdanje bibliotke Hit, tako sada treba u knjižaru i kupiti knjigu. Svaka biblioteka mora imati ovu knjigu, ne može se to dovoljno puta ponoviti, pa i ako je sam kupac neće pročitati. Bit će netko u kući kome će jednom zapeti za oko, i za ruku, i koga će naučiti pokoje slovo o ljudskosti. (…) prevelika novinarka da bi bila spisateljica i prevelika spisateljica da bi bila novinarka.

Gordan Duhaček, Tportal:

Fascinantna knjiga.

Sergej Županić, 24 sata Express:

Izvrsna autorica, izvrsna knjiga.

Božidar Alajbegovć, Knjiški moljac: 

Nedavno smo dobili knjigu koja je lakmus-papir za empatiju, koja nas potiče da se zamislimo nad načinom na koji doživljavamo druge ljude i na koji se prema njima odnosimo. To je knjiga koja nas tjera da se dubinski preispitamo i koja bi promptno morala ući u popis obavezne školske lektire jer svakom svojom stranicom razorno djeluje na naše predrasude (kojih možda i nismo svjesni). Rijetko se razbacujem ovakvim panegiricima, ali knjiga Barbare Matejčić "Kako ste?" naprosto je neprocjenjiva!

Siniša Pavić, Novi list:

Ovo je publicistika s „ono malo duše“, ovo je dobra književnost što se koristi za pravu stvar.

Mašenjka Bačić, Lupiga:

Jedna je to od onih knjiga koje se teško ispuštaju iz ruke iako sa svakom novom pričom čitatelja sve više udaljava iz njegove udobne svakodnevice, tjera na razmišljanje i preispitivanje o ljudima iz naše okoline na koje gotovo nikad ne potrošimo više od nekoliko minuta. Ne sjećam se kad sam neku knjigu domaćeg autora bezrezervno preporučila za čitanje, no ovu knjigu, bez grižnje savjesti da ću nekome oduzeti dragocjeno vrijeme, guram u ruke gdje god stignem.“

Siniša Jović, Slobodna Dalmacija:

Ako ste se ikada zapitali kako je u Hrvatskoj živjeti u koži onih "obilježenih", uzmite knjigu Barbare Matejčić u ruke, a mi vam obećavamo – nećete požaliti.

 

POZIV ZA STIPENDIRANJE MLADIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA/KI, KOLUMNISTA/ICA, NOVINARA/KI I STUDENATA/ICA

Promocija romana Sjećanje šume autora Damira Karakaša

Proljeće u Buybooku

Noć knjige u Buybooku

Nagrade Buybookovih autora koje su obilježile 2017.godinu

Arhiva novosti