0
proizvoda u Vašoj korpi

Plima iz Ulcinja i Buybook iz Sarajeva objavili novi roman Vladimira Vojinovića

 

 Roman Ne budi je, crnogorskog književnika Vladimira Vojinovića objavljen je nedavno u saradnji izdavačkih kuća Plime iz Ulcinja i Buybooka iz Sarajeva. Riječ je o četvrtom Vojinovićevom romanu, koji je od sada dostupan čitalačkoj publici u i Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Ne budi je – psihološki triler koji prevazilazi granice žanra, porodična drama jedinstvene snage, nezaboravna galerija simpatičnih i tragičnih gubitnika... Vojinovićev novi roman majstorsko je tkanje. U ovom tekstu gusta magla je prekrila granicu između iluzije i istine. Svjetlo koje se nazire na kraju dugog, memljivog tunela možda je izlaz... a možda i voz koji pristiže punom brzinom. Proza je to što čita se bez daha, od uvodnih redova do neočekivanog, potresnog kraja. Pa i nakon toga, jer Ne budi je još dugo nakon što sklopi knjigu i odloži je na noćni stočić, ostaje uz čitaoca”, zapisao je Andrej Nikolaidis.

Protagonist iz novog Vojinovićevog romana iznosi pred čitaoce događaje iz devedesetih godina i bez upliva politike i ratnih scena posmatra odrastanje jedne generacije “simpatičnih i tragičnih gubitnika” iz podgoričkih blokova. Porodična, lična drama protagoniste dio je toga miljea.

Ne budi je šokantna je priča o tome dokle može u životu da nas dovede jedna bizarija: loše prišrafljen točak, a i kako se poricanjem i uobraziljom ljudska psiha brani od suočenja s najgorim. Pitanje da l' se treba buditi iz lošeg da bi se ušlo u grozno ostaje dilema svakog od čitača ove dirljive i potresne knjige. Svojim romanom Vojinović pokazuje da se ne zeza već piše i da pisanje nije samo sebi svrha nego ozbiljan i odgovoran proces utemeljen u ozbiljnoj priči. Ne budi je jedna je od onih knjiga kojoj se mane mogu otkrivati samo pod lupom, a to nam nije cilj”, piše u recenziji Gorana Samardžića.

 

Vladimir Vojinović rođen je 1978. godine u Nikšiću. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskome fakultetu u Nikšiću, iz oblasti nauke o književnosti. Obavljao je poslove novinara u podgoričkom nezavisnom dnevniku Vijesti, poslove honorar­nog saradnika i saradnika u nastavi na studijskim programima za srpski jezik i južnoslovenske književnosti, za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i za obrazovanje učitelja Filozofsko­g fakulteta u Nikšiću, te poslove glavnog urednika u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica. Profesor je na Fakul­tetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju i predsjednik Društva crnogorskih izdavača iz Podgorice. Autor je tri naučne monografije i dva udžbenika, priredio je pet stručnih publikacija i antologija, objavio više desetina naučnih i stručnih članaka. Autor je i romana Pioni brda, Nafakai Portret Igora Đukića i knjige kratkih narativnih tekstova Priče iz Montanara. Pripovijetke iz knjige Priče iz Mon­tanara prevođene su na engleski, francuski, njemački, italijanski i ruski jezik a u Skadru je 2016. godine objavljeno i albansko izdanje te knjige, s naslovom Tregime nga Montanari.


POZIV ZA STIPENDIRANJE MLADIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA/KI, KOLUMNISTA/ICA, NOVINARA/KI I STUDENATA/ICA

Promocija romana Sjećanje šume autora Damira Karakaša

Proljeće u Buybooku

Noć knjige u Buybooku

Nagrade Buybookovih autora koje su obilježile 2017.godinu

Arhiva novosti