0
proizvoda u Vašoj korpi

Pozivamo vas na "Noć knjige u Buybooku" – naš 20. rođendan


Vrata knjižare Buybook (Radićeva 4, Sarajevo) u ponedjeljak, 26. 12. 2016. bit će otvorena od 9:00 do 24:00 sata. Cijelog dana Buybook nudi jedinstven popust od 50% na vlastita izdanja i 20% na izdanja drugih izdavača.


U 20:00 sati započinje Buybookova rođendanska zabava, uz druženje s Buybookovim bh. autorima, saradnicima i prijateljima.

 

“Čovječe pazi šta želiš jer može ti se ostvariti, glasi jedna new age natuknica u koju sam počeo vjerovati. U skladu s njom je prije 20 godina na dan otvaranja Buybooka pred kamerom javnog servisa  poželjeno ugrubo sve što će ga odrediti i učiniti suštinskim toponimom kulture grada; naravno kad su u pitanju poslovi u vezi  knjige. Vizualizovane su gomile mirisne Gutenbergove djece što se topla iz štampe nutkaju puku u redu pred kasom. Zamišljen je uz knjige i kafić iz koga konobarica, inače diplomirani komparativist, svako malo izlijeće i nudi hladne i tople napitke u zavisnosti od temperature van. Kapacitete mašte prevaziće u idućoj deceniji i po nekolike veličanstvene ekspoziture Buybooka. One će na žalost zbog nerazumnog poreza na knjige od sedamnaest posto biti posle niza godina zatvorene ili svedene u stanja hibernacije, do sljedećeg otvaranja. Tako vidimo naš nikad prežaljeni Karabit, mjesto promocija, koncerata, izložbi i čega sve ne!? Čovjek stari al' ne i njegova mašta. Pakovanje mladosti i entuzijazma u koje su pioniri Buybooka bili umotani počinje očekivano da se haba. Ali, Buybook nije prosti jednoćelijski, dvoćelijski organizam već čudo što se obnavlja i zamlađuje. Za njega i u ovom trenutku neki troše voljno svoju mladost i znanje pa im zato hvala. J

 

Goran Samardžić, suvlasnik Buybooka

 

Odavno prepoznatljiv bosanskohercegovački brend rezultat je njegovanja jezika naroda BiH, pažljivog izbora naslova, besprijekorne obrade knjiga i kolektivne ljubaznosti i susretljivosti.

Buybook objavljuje više od 40 naslova godišnje, nastojeći uravnoteženim brojem nobelovaca, svjetskih bestselera i savremenih bh. pisaca vratiti staru slavu izdavaštvu BiH. Od 26. 12. 1996. godine, kad književnici Goran Samardžić i Damir Uzunović osnivaju u Sarajevu ovu knjižarsko-izdavačku kuću, Buybook postaje jedna od najvažnijih izdavačkih kuća i knjižara u BiH, te mjesto susreta svjetskih, regionalnih i bh. autora.  

Iznimno uspješnom saradnjom s britanskom izdavačkom kućom Pearson i njemačkom izdavačkom kućom Hueber, Buybook je uspio postati i jedan od vodećih distributera engleskih i njemačkih udžbenika za BiH.

 

Dobro došli!


POZIV ZA STIPENDIRANJE MLADIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA/KI, KOLUMNISTA/ICA, NOVINARA/KI I STUDENATA/ICA

Promocija romana Sjećanje šume autora Damira Karakaša

Proljeće u Buybooku

Noć knjige u Buybooku

Nagrade Buybookovih autora koje su obilježile 2017.godinu

Arhiva novosti